Pratik Bilgiler

İstanbul Araç Muayene İstasyonları

İstanbul yeni özel araç muayene istasyonları

İstanbul Dudullu Araç Muayene İstasyonu
Telefon : 0216 526 57 74
Adres : Dudulluda Deniz feneri Derneğinin yanında.

Kadıköy , üsküdar, ümraniye ilçeleri için en yakındaki istasyon.

İstanbul Şile araç muayene istasyonu
Telefon : 0216 739 58 59
Adres : Küçük Sanayi Sitesi yanında.

İstanbul Sultanbeyli araç muayene istasyonu
Telefon : 0216 498 90 07
Adres : Fatih Bulvarı. Saygı Hastanesi yanı. Sultanbeyli.

İstanbul Pendik araç muayene istasyonu
Telefon : 0216 583 11 23
Adres : Büyükşehir fidan satış merkezi yanında. Pendik - İstanbul

İstanbul Orhanlı araç muayene istasyonu
Telefon: 0216 482 87 58
Adres: Formula 1 Shell benzin istasyonun yakınında.

Ağır vasıta araçlara hizmet verilmemektedir.

İstanbul Esenyurt muayene İstasyonu
Telefon : 0212 596 17 17
Adres : Rodi jeans fabrikasının 200 mt ilerisinde. esenyurt istanbul

İstanbul Hadımköy araç muayene istasyonu
Telefon : 0212 858 13 83
Adres : Hadım köy gişeler çıkışında mercedes fabrikasının bitişiğinde.

İstanbul mimar sinan araç muayene istasyonu
Telefon: 0212 861 06 60
Adres: Ak çimento fabrikasının arkasında. Büyükçekmece - Mimar Sinan

İstanbul çatalca araç muayene istasyonu
Telefon: 0212 887 12 64
Adres: MuratBey Yolu Üzerinde. Catalca İstanbul


İstanbul kavaklı araç muayene istasyonu
Telefon: 0212 723 73 32 - 723 73 33
Adres: E5 hamitbey Petrol Ofisi istasyonu arkasında , yakınında.

İstanbul Silivri araç muayene istasyonu
Telefon: 0212 716 53 24
Adres: Sinekli yolu. Albayrak tente fabrikası yakınında.

Taksi ve Taksiciler için gerekli Evraklar

Bir taksicinin mesleğini icra edebilmesi için her şeyden önce şoförlük ehliyeti, yani sürücü belgesi olması gerekli. Bu belgeyi almak için 18 yaşında olmak ve en az B sınıfı ehliyeti alacak şartlara haiz olmak şarttır.

Bundan başka psikoteknik yeterlilik belgesi de 2009 yılından itibaren aranacak belgeler arasında yerini alıyor. Bu belge sürücünün araç kullana bilecek durumda sağlıklı olduğunu gösterir. Bu belgeyi veren özel şirketler olduğu gibi, bu konuda teşekküllü bir devlet hastanesi de aynı belgeyi verebilir. Bakırköy Devlet Hastanesi gibi.

2009 yılından itibaren bir belge daha yürürlüğe girmiştir. SRC. Bu belge yurt içi yolcu taşımacılığı yapan herkesin mutlaka alması gereklidir, almayanların kursa tabi olacağı belirtilmiştir.


A1 belgesi. Bunun için her taksi durağı kendi üyeleri için ortak bir A1 belgesi çıkartması gerekiyor. Bu belge şehirler arası yolcu taşımak için gereken bir belge.

UKME'nin organize ettiği bir "mesleki geliştirme kursu, kursiyerlerin program sonunda sertifika verilen bir uygulaması var.


UKME'nin bir de Çalışma Ruhsatı var. Bu belge her ticari araç için (Taksi ve minibüs) yıllık vizesi olan, harcı iki taksitte ödenir. Ödenmeyen harçlar birikerek cezasıyla beraber tahsil edilmektedir.

Araç için gerekli evraklardan biri de tabii ki araç ruhsatı. Bu belgenin en önemli özelliği üzerinde mülkiyet bilgileri ile beraber fenni muayene bilgilerinin olması. Hususi araçlarda iki yıl olan bu süre ticari araçlarda bir yıldır.


Karayolları trafik kanununa göre bir de zorunlu trafik sigortası yaptırmak zorundasınız. Bu sigorta sizin zarar verebileceğiniz ikinci ve üçüncü şahısların zararını tazmin etmeyi amaçlamakta. Ticari taksiler trafikte diğerlerinden daha çok kaldıkları için risk faktörü oranında pirim ödemesi yapılmaktadır.

Taksilerin bir bölümü LPG dönüşümlü olduğundan bir yıl süreli sızdırmazlık raporu da almaları gerekmektedir. Bu belge Makine Mühendisleri Odasının şubelerinden alınmaktadır. Belki de araçta bulunması gereken en önemli belge budur.


Egzoz pulu denilen Egzoz Emisyon Belgesi. Bu belge de bir yıl süreli ve aracınızın havayı en az miktarda kirletecek şekilde ayarlandığını gösteren bir belgedir.

Aracımızda bulunması gereken bir başka belge de Vergi Levhası ve Perakende Fişidir. Yıllık matrah ve vergilerin gösterildiği vergi levhası araç içinde görünür bir yere konulması gerekmektedir.

Araç muayenesinde nelere bakılıyor?

Araç muayenesinde önemli olan, gerek resmî evraklarının gerekse binek araçlar için 8 ayrı kontrol noktasından tam ya da az kusurlu olarak geçebilmesi. Muayenede şu cevap aranan sorular:
Araç sahipleri iyi bilir; sigortasıydı, kaskosuydu, yıllık vergisiydi, egzoz emisyonuydu, teknik muayenesiydi, periyodik bakımıydı, sürpriz arızasıydı derken otomobiller hayatımızda bir çocuk gibi yer tutar. Tabii, ilgi ve bilgi açısından...

Otomobil sahipliği boş vermeye gelmez. Bunlardan birini ihmal etseniz ya para ya da olmadık zamanda yolda kalma gibi cezalarla karşı karşıya kalıverirsiniz. İşte bunlardan biri olan periyodik muayenede tabir yerindeyse 'devrim' oldu. Otomobil ya da ticari araç fark etmeksizin bugüne kadar pek farkında olmadığımız sadece parasını ödeyip ruhsata işlettiğimiz bir durum artık değişiyor.

Türkiye'de 7 milyona yakın otomobil, 3,5 milyona yakın ticarî araç var. Otomobillerin 2 yılda bir (ilki 3 yıl sonra), ticarî araçların ise genel olarak her yıl muayeneden geçirilmesi gerekiyor. Yol güvenliği, araç güvenliği bir yana sürücü ve yolcu güvenliği açısından önemi tartışılmaması gereken bir konu. Ancak gerekliliği bir yana nihayetinde kanuni bir zorunluluk; bu yüzden de yıllardan beri sadece formalite olarak yapılan bir işlem haline gelmişti. Geçen yıl başlayan yeni dönemle birlikte 'formalite' işi de tarihe karıştı.

Ancak, bir yandan tüm şehirlerde yaygınlaşmayı tamamlamaya hazırlanan şirket, mart ayında randevu sistemine geçerek işleyişi daha medeni bir hale getirmeye hazırlanıyor. Böylece tıpkı devlet hastanelerinde olduğu gibi önceden randevu alarak saatlerce muayene istasyonu (ki özellikle İstanbul'dakiler şehrin dışındaki yerlerde) önünde beklemenize gerek kalmaması hedefleniyor. İlgili bakanlık kuzey-güney ayrımını da ek tebliğle ortadan kaldırdı. Yani artık Denizli'deki İstanbul plakalı bir otomobil ya da Sakarya'daki Adana plakalı bir otomobil muayene için kuzeyden güneye, güneyden kuzeye gitmek zorunda değil.

Ancak, TÜVTÜRK'ün muayene standartlarında değişme yok, olmayacak da. Çünkü, istenen şeyler nihayetinde trafik, araç ve sürücü-yolcu güvenliği açısından var olan uluslararası standartları içeriyor. Bu noktadan sonra belki en önemli sorun Türkiye'de halen ciddi rakamlara sahip yaşlı araçların nasıl yoluna devam edeceği. Bilinenin aksine bir otomobilin yaşlı olması muayeneden geçememesi anlamına gelmiyor. Önemli olan gerek resmî evraklarının gerekse binek araçlar için 8 ayrı kontrol noktasından tam ya da az kusurlu olarak geçebilmesi. Örneğin ocak ayında Türkiye genelinde yaklaşık 500 bin araç muayene edilirken bunlardan 30 bini kusursuz, 300 bini hafif kusurlu olarak onay alırken 140 bin araç ağır kusurlu ya da emniyetsiz olarak tekrar muayeneye çağrılmış.

Aracınızı muayeneye götürmeden dışını yıkatın
Resmî evraklar: Muayene onayı için boş yeri olan ruhsatınızı, malî sorumluluk sigortası belgesini ve vergi dairesi ya da bürolarından aracın vergi, trafik cezası ve OGS geçiş borcu olmadığını belirten 'borcu yoktur' kâğıdını yanınıza alın. LPG'li araçlar için son bir ay içinde alınmış gaz sızdırmazlık raporu mutlaka gerekiyor.
Ekipman listesi: Bir adet ilk yardım çantası, 2 adet üçgen reflektör, çalışır durumda yangın söndürme cihazı, stepne.

Muayenede şu sorulara cevap aranıyor
Fren sistemi güvenli çalışıyor mu?
Direksiyon sistemi güvenli çalışıyor mu?
Araçta görüşü bozan bir durum var mı? (bazı cam filmler vs. buna aykırı)
Far, sinyal, ayna vs. var mı, elektrik teçhizatı sağlam mı?
Dingiller, tekerlekler, lastikler, süspansiyon sisteminde problem var mı?
Şasi ve şasi bağlantıları sağlam mı?
Ekipman listesinde eksik var mı?
Aracın ses izolasyonu ve motor ses düzeyi ne durumda?

10 soruda LPG


1.) LPG dönüşümünde motor için ne gibi riskler var?

LPG’nin içinde koruyucu katıklar bulunmuyor. Termik olarak fazla yüklenen egzoz supap halkaları problem yaratabilir. Eğer yumuşaklarsa supap, yuvasının içinde çalışamayıp istenmeyen hareketler yapabilir ve sonuçta motor tamamen hasar görebilir. Bazı motorlarda bu halkaların, dönüşüm sırasında daha sağlam yapılı halkalarla değiştirilmesi gerekiyor.


2.) LPG’li araçların menzilleri ne kadar?
Menzili gaz tankının boyutu belirler. Deposu yedek lastik yuvasında bulunan LPG’li araçlarda hacimler 50 lt’den başlıyor. Aracın tüketim miktarına bağlı olarak bu rakam, 350–600 km arasında menzil anlamına gelir.


3.) Dizel motorda LPG dönüşümü mümkün mü?
Teorik olarak dönüşüm mümkün ama aşırı pahalı ve karmaşık. Bunun için dizel motora buji yerleştirmek, ateşleme yönetimini buna göre ayarlamak gerekiyor. Aşırı karmaşık olan bu yöntem doğal olarak çok pahalıya mal oluyor ve motor ömrü boyunca bu farkı geri kazanmak mümkün olamıyor.

4.) LPG’nin içeriği nedir?
Likit gaz, otogaz veya GPL adıyla da bilinen LPG, aslında fosil kaynaklı bir yakıt. İçeriği ise propan ve bütandan oluşuyor. Bütan oranına göre LPG’nin oktan sayısı, 105 ile 115 ROZ arasında değişir. Miktar olarak daha fazla olan tüketimin nedeni ise, benzine göre yoğunluğunun (0.54 kg/lt) daha az olmasıdır.

5.) LPG’li araçlar patlar mı?
Hayır. ADAC’nin yaptığı yangınla sonuçlanan kaza testleri bir gerçeği ortaya çıkardı: Gaz kullanımı riski arttırmıyor. Ayrıca LPG’nin fabrikasyon ya da sonradan montaj olması da fark etmiyor. Yangın sırasında deponun sıcaklığı kritik bir noktaya ulaştığında emniyet valfleri, fazla basıncı tahliye ediyor.

6.) Gaz kaçağı olduğunu anlayabilir miyim?
Evet. Kaçakların fark edilebilmesi için üreticiler, gazın içine koku maddesi de karıştırıyor. Bu madde o kadar güçlü ki insan burnu, en küçük kaçakları bile algılayabiliyor. Eğer bu kötü his veren kokuyu duyarsanız aracın çevresini boşaltıp güvenliğe alın, itfaiyeyi arayın ve asla motoru çalıştırmayın.


7.) LPG ikmali nasıl yapılır?
Benzinli ve LPG’li araçlar arasındaki en önemli fark, benzin ikmalinde yakıt tabancasının deponun içine serbest bir şekilde girmesidir. LPG’li ve CNG’li (doğalgaz) araçlarda ikmal borusunun, depo girişine sızdırma yapmayacak şekilde oturması gerekir. Bunun nedeni ise ikmal sırasında gazın, depoya 200 bar basınçla gönderiliyor olması.

8.) Yeni bir otomobili LPG’ye dönüştürmek mantıklı mı?
Evet. Birçok durumda LPG dönüşümü yeni otomobillerde de işe yarıyor. Ama üreticiden LPG’li olarak çıkan modelleri tercih etmek daha mantıklı. Aslında fabrikasyon olarak LPG’li satılan araçların hepsi, bantlardan benzinli motorlu olarak çıkıyor. Yeni bir otomobili LPG’ye dönüştürürken, garanti durumunu dikkate almanız gerekiyor.


9.) LPG kullanımının çevreye etkileri nelerdir?
Benzin veya motorin kullanımıyla karşılaştırıldığında LPG, çok daha temiz bir yakıt. Ayrıca gazlı kullanım tehlike de yaratmıyor. Bu nedenle örneğin LPG’li forkliftler kapalı depolarda kullanılabiliyor. Sadece LPG satan istasyonların hava, toprak veya yer altı sularını kirletme riski de yok.


10.) LPG’li araçlar üreten markalar var mı?
Ülkemizde tüm modelleri LPG’li olarak satın almak mümkün.

Otolar için yaz bakımı

Yolculuğa çıkmadan önce otomobilinizin bakımını ihmal etmeyin.

Motor yağı:
Otomobilin motor yağ seviyesi ve yağın durumu mutlaka kontrol edilmeli. Yağ çubuğundaki yağ seviyesi, minimum ile maksimum çizgisi arasında bulunmalı. Eğer seviye minimum çizgisinin altındaysa, motorun üstündeki yağ kapağından, gerekli miktarda motor yağı ilave edilmeli.

Lastikler:
Uzun yolda otomobil yüksek hızlara çıkacağı ve daha yüklü olacağı için lastik basınçlarının fabrikanın önerdiği düzeye çıkarılması gerekir. Birçok otomobilin sürücü kapısında ya da bagajda lastiklere hangi yükte ne kadar hava basılacağı belirtilmiştir. Eğer aracınızda bu bilgiye ulaşamıyorsanız, normal basınçtan 2-4 psi fazla basınç uygulayın.

Fren sistemi:
Fren hidroliğinin seviyesi de minimum ile maksimum arasında olmalı. Eğer seviye minimumu gösteriyorsa, aynı marka hidrolik sıvısıyla takviye yapılmalı. Ayrıca balataların da kontrol edilmesinde fayda var. Çünkü tatil yolculuklarında otomobiller normalden daha yüklü olduğu için, frenlere daha çok yük biner. Kampanalı sistemlerde arka balataların durumunu anlamak için otomobilin el frenini çekip yokuş aşağı bırakabilirsiniz. Eğer otomobil hareket ederse balataların değiştirilmesi uygun olur.

Hava filtresi:
Hava filtreleri tozlu yollarda daha çabuk kirlenir. Yola çıkmadan önce, hava filtrelerinin kontrol edilip kirliyse mutlaka değiştirilmesi gerekir. Kirli hava filtresi motor performansını düşürmekle kalmaz, aynı zamanda yakıt tüketimini yüzde 15 oranında artırır.

Kayışlar:

Alternatörü, motordan aldığı tahrikle çalıştıran V kayışının gerginliği kontrol edilmelidir. Kayışın orta kısmına parmakla sıkıca bastırıldığında V kayışı 1.5 santimden fazla ensiyorsa değiştirilmesi gerekir.

Aracınız yaza hazır, ya siz?
UZUN tatil yolculuklarında otomobil kullanmak daha fazla dikkat ister. Yolculuk öncesi yediklerinizin yağlı ve ağır olmamasına dikkat edin. Çay ve kahve içerdiği uyarıcı maddeler nedeniyle tavsiye edilir. Bolca sıvı gıdalar almak yararlı olur. Otomobile bindiğinizde, önce doğru oturma ve sürüş pozisyonunu bulun, aksi takdirde sırt ve boyun ağrısı çekmeniz kaçınılmazdır. Bagajı yüklerken ağır yükleri arka koltuğa yakın, hafif yükleri de tampona yakın koyun. Böylece ağırlık merkezi otomobilin ortasına yaklaşır. Konvoydayken sollama yapmak için acele etmeyin. Araç yüklü olduğu için sollama mesafesi uzayacaktır. En azından iki saatte bir mola verin. Her molada tuvalete gidin ve kan dolaşımını düzenleyecek egzersizler yapın. Özellikle kol ve bacak kaslarınızı çalıştıracak eklemlerinizi açacak hareketler yapın.

Kış Bakımı

Soğuk havanın, aracın var olan problemlerini daha da kötüleştirdiği ve bu nedenle kış öncesi araçlara koruyucu kış bakımı yaptırılması gerektiği belirtildi.

Motor Performansı: Normalde çok iyi çalışmayan bir motor, kötü hava koşullarında çok daha zor çalışır veya hiç çalışmayabilir. Motorun zor ilk hareket, bozuk rölanti ve avans ayarı, stop etme, düşük güç gibi sürüş problemleri varsa iyi bir serviste ayarlattırınız. Hava, yakıt, PCV, ve benzeri filtreleri katalogda belirtilen sürelerde (tozlu koşullarda daha da kısa sürelerde) değiştiriniz.

Yakıt: Yakıt sistemindeki nemin donmasını önlemek için, deponuza ayda bir kez bir şişe buz önleyici katık ekleyin. Yakıt deponuzu yarıdan fazla dolu tutun. Bu durum borulardaki donmayı önleyecektir.

Yağ: Motorun yağını ve yağ filtresini katalogda belirtilen sürelerde (genellikle her 5 bin-10 bin km'de bir) değiştiriniz.

Soğutma Sistemi: Soğutma sistemi 2 yılda bir tamamen boşaltılıp yıkanarak tekrar doldurulmalıdır. Soğutma sıvısının seviyesi, durumu ve konsantrasyonunu kontrol ediniz ve eksilmişse ilave ediniz. (Genellikle 50/50 antifriz/su karışımı önerilmektedir.) Motor tamamen soğumadan radyatör kapağını açmayınız. Termostatın çalışıp çalışmadığını, kayışların, kelepçelerin ve hortumların sıkılık ve durumlarını kontrol ediniz veya ettiriniz.

Ateşleme sistemi: İlk harekete geçme zorluklarına karşı ateşleme sisteminizi kontrol ettiriniz.

Cam Silecekleri: Cam sileceklerinizi ve camlarınızı temiz tutunuz. Cam sileceklerinin çalıştığından emin olunuz. Aşınmış, sertleşmiş sileceklerinizi değiştiriniz. Bulabilirseniz, buzlanmaya karşı gelmek için kış silecek lastikleri alınız. Cam sileceği sıvısı deposunu doldurunuz ve sileceklerle far yıkayıcılarınızı kısa bir süre yıkama modunda çalıştırarak tesisatlarının sıvı ile dolmasını sağlayınız. Yeterli miktarda cam silecek suyu stoklayınız. Aracınızda bir de buz kazıyıcı taşıyınız.

Isıtıcı/Defroster: Yolcu konfor ve sürücü görüşünün açık tutulması için, ısıtıcı ve defrosterin iyi durumda olması gerekir. Herhangi bir sorun varsa mutlaka gideriniz.

Akü: Aküleri kışın oldukça zor bir görev beklemektedir. Soğuk motoru çevirmek için çok daha fazla enerji gerekmektedir. Kışa girmeden önce akünüzü kontrol ettiriniz. Zayıfsa şarj ettiriniz veya eski ise değiştiriniz. Sizin yapabilecekleriniz, kutupları ve kablo başlarını tel fırça ile fırçalamak, tüm yüzeyleri temizlemek, bağlantıları sıkmak olabilir. Eğer kapakları açılıyorsa akünün içerisindeki sıvı seviyesini kontrol edebilir, eksikse saf su ekleyebilirsiniz. (Akü sıvısı asitlidir cildinize ve üzerinize sıçramamasına özen gösterin sıçraması halinde derhal bol su ile yıkayın. Akü yüzeyindeki artıklara dokunmayınız, akü ile çalışırken gözlük ve lastik eldiven giyiniz.

Lambalar: Tüm lambaları kontrol ediniz ve çalıştıklarından emin olunuz. Lambaların üzerini kaplayan yol kirlerini ıslak bir bezle temizleyiniz. Görüş azaldığında mutlaka farlarınızı yakınız. Çok kötü görüş koşullarında mümkünse bir kenara park ederek, görüşün iyileşmesini bekleyiniz.

Egzoz Sistemi: Kaçaklara karşı egzoz sisteminizi kontrol ettirin. Gövde ve döşemede küçük delikler olup olmadığını kontrol ediniz. Aracınızı kapalı garajda çalıştırarak ısıtmayınız. Egzoz dumanı ölümcül olabilir. Soğuk hava sadece aracınızda var olan problemleri daha kötü yapacaktır.

Tekerlek ve Lastikler: Lastiklerinizin dişlerinin durumunu kontrol ediniz. Eski lastiklerle kışa girmeyiniz. Aşınmış lastiklerin kışın kullanılması başınıza büyük sorunlar açabilir. Mümkünse kar - kış lastiği kullanınız. Yedek lastiğinizi de kontrol ederek iyi ve hazır durumda olmasını sağlayınız. Lastik basınçlarınızı ayda bir (soğukken) kontrol ediniz.

Fren Sistemi: Frenlerin eşit tuttuğunda emin olunuz. Bir tarafa çekmesi tehlikeli kaymalara sebep olabilir.

Gövde Bakımı: Kışa karşı korunmak için sizin sıcak giysiler giydiğiniz gibi, aracınızın da korunmaya ihtiyacı vardır. Bildiğiniz gibi kışın yollar buzlanmaya karşı tuzlanmaktadır. Yol tuzlarının aracınızın metal kısımlarını çürütmemesi, boyasını bozmaması için mümkünse, aracınızı ayda en az iki defa yıkayınız. İyi bir cilalama da gereklidir. Cila yağışla gelen kirleticilerin araç yüzeyine yapışmasını önlemektedir. Aynı kirleticiler lastiklerinize de zarar vermektedir. Onlar için de koruyucu sıvılar satılmaktadır. Kullanarak ömürlerini uzatabilirsiniz. Kışın aracınızın içini de en az bir kez temizleyiniz.

Yardımcı Araçlar: Kış güvenliği açısından taşıtınızda cep telefonu, battaniyeler, ilk yardım çantası, uyarı araçları (ör. ışıldak, reflektör), marş kabloları, kum veya paspas (çekiş için), çekme halatı, tekerlek zincirleri, el feneri, buz kazıyıcı, kar fırçası, küçük bir kürek, eldiven, bot ayakkabı; uzun yolculuklar için ayrıca bir paket mum, bir miktar yüksek enerjili kuru gıda, su, ekstra battaniye ve gerekli ilaçları bulundurunuz."